Canet de Mar

Canet té un ampli ventall d’espais i indrets per descobrir. Podeu visitar la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, gaudir d’una ruta guiada per conèixer el important patrimoni arquitectònic local o visitar el fantàstic Castell de Santa Florentina. Durant el mes de setembre no et perdis la Fira Mercat Modernista.

 

LLOCS PER VISITAR

L’Ajuntament

L'Ajuntament La casa de la vila es va construir el 1906 gràcies als donatius de la família Golart-Palau. L´arquitecte va ser Emili Cabanyes, el qual va traçar unes línies sòbries al llarg de l´edifici. Tot i això, hi ha alguns elements historicistes, com els merlets de la façana. A nivell interior el més destacable és la sala de plens, amb un sostre profusament decorat.

 

Casa museu Lluís Domènech i Montaner

És un dels quatre edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar. L´arquitecte i la seva dona, Maria Roura, passaven llargues temporades a Canet de Mar i la casa on vivien, la masia Rocosa, va quedar petita per a la família, ja que van tenir vuit fills. Per això, Domènech i Montaner, amb el seu fill Pere i el seu gendre Francesc Guàrdia Vial, van projectar la casa Domènech, entre 1918 i 1919.

 

 

A la façana podem veure dos tractaments diferents a les dues bandes de l´edifici (com és comú als edificis en cantonada de Domènech i Montaner). Al primer pis de la riera Buscarons va col·locar balcons, mentre que a la riera Gavarra la solució que va escollir va ser la de les finestres lobulades amb esvelts trencallums. Tant aquestes finestres com la tribuna del angle podríem entendre-les com una interpretació de l´estil gòtic.

És interessant observar el diferent tractament dels materials en alçada. A la planta baixa hi ha un ampli sòcol de pedra, seguidament apareix una gran superfície llisa, i a la part superior hi ha un predomini del maó. La presència de la pedra a la part inferior té una relació molt estreta amb les rierades. La pedra havia de preservar l´edifici de l´erosió de l´aigua.

Entre la masia Rocosa i la casa Domènech hi havia un espai enjardinat que va desaparèixer a causa d´unes obres que es va fer per condicionar la planta baixa com a oficina bancària, entre 1980 i 1983. El projecte per adequar l´antic edifici a les noves necessitats va ser fet per Roser Amadò i Lluís Domènech i Girbau. A banda de la desaparició del jardí, es van fer altres alteracions a l´interior. Es van tirar envans i es va canviar el terra. Tot i això, encara resten les xemeneies, els sostres originals, els arrambadors de fibra vegetal i les proves de guix d´escultures dels col·laboradors de Domènech i Montaner. Els visitants no poden deixar d´admirar l´antic menjador decorat amb plafons ceràmics originaris de l´església de Comillas o la xemeneia amb ornamentació pertanyent de l´Hospital de Sant Pau.

Al primer pis, encara es conserven les escales d´accés al segon pis fetes amb fusta i amb la prova de guix de la trona de l´església del Seminari de Comillas, i el bany d´estil modernista que Lluís Domènech i Montaner va projectar per dedicar-lo a la seva dona.

 

La Masia Rocosa

La Masia RocosaEdifici situat darrera de la casa Domènech, va ser comprada per l´Ajuntament l´any 1991 per dedicar-la a la divulgació de les obres i la vida de l´arquitecte modernista. Alguns anys més tard, l´Ajuntament fa una permuta amb l´entitat bancària que té oberta una oficina a la casa Domènech i, després d´uns acurats treballs de restauracions, tot el conjunt s´inaugura com a museu l´any 1998 amb la visita del President de la Generalitat, Jordi Pujol.

 

 

Casa Roura

0135Edifici marcadament modernista ideat per Lluís Domènech i Montaner com a residència per Ricard de Capmany. Les obres es van acabar el 1892 i la casa destaca per l´ús del maó, el ferro i la ceràmica.Ca la Bianga se´ns apareix com una fantasia o un caprici ple de detalls i formes geomètriques variades que el converteixen en un castell o en una església amb el seu campanar.

 

Ateneu Canetenc

Ateneu CanetencUn dels primers encàrrecs arquitectònics de Lluís Domènech i Montaner va ser l´Ateneu, aixecat ebtre 1884 i 1885. L´edifici, aixecat sobre una casa antiga ha estat la seu de diverses associacions culturals i polítiques. Ara és la biblioteca, gràcies a una restauració total de l´edifici entre el 1991 i el 1999. Un edifici de línies moderades amb baranes de ferro forjat, abundants esgrafiats de color vermellós i una gran rosassa amb vitralls al centre. Destaca el xamfrà amb la cúpula i el parallamps del drac de forja.

 

Castell de Santa Florentina

Castell de Santa FlorentinaL´actual aspecte del castell és el fruit de nombroses reformes. Possiblement, els seus orígens es remunten a l´època romana, quan devia ser un centre de producció agrícola. La segona etapa va ser al segle XI. L´edifici es va convertir en una masia fortificada per aguantar les incursions i les ràtzies de l´època. Segles més tard, al XVI, la casa forta es va tornar a ampliar amb més elements de defensa. Però la reforma més important va començar a finals del segle XIX, quan Ramon Montaner va voler adaptar l´edifici als gustos de l´època. Per portar a terme aquesta feina hi va col·laborar Lluís Domènech i Montaner, que era membre de la família. L´arquitecte va donar un aire medieval al castell gràcies a la introducció de peces del monestir del Tallat

 

Vil·la Flora

Vil·la FloraÉs un bon exemple de les cases construïdes pels americanos. Ramiro Busquets, terratinent i industrial, va encomanar a Eduard Ferrés i Puig la construcció d´una casa d´estiu. Les obres es van acabar el 1925 i té l´estil dels grans edificis del modernisme agrícola, per la seva elegància i el gran gust pels detalls. Això ho podem apreciar en el ferro forjat de les baranes i en els esgrafiats de l´interior. Als jardins del seu voltant la família Busquets va fer construir una masoveria, un magatzem i unes cavalleries. Actualment, l´edifici acull diverses dependències municipals.

 

Santuari de la Misericòrdia

Santuari de la MisericòrdiaLa devoció mariana de Canet de Mar queda reflectida en el majestuós Santuari de la Misericòrdia, construït entre 1853 i 1857. L´arquitecte va ser Francesc Daniel Molina, el qual va donar un estil neogòtic a tot el projecte. Això es pot apreciar clarament a la façana, amb un arc gòtic que emmarca l´entrada i una rosassa de grans dimensions. L´interior presenta un estat molt diferent a l´original a causa de l´incendi del 1936. El foc va afectar tota l´ornamentació de fusta, les pintures, la coberta i la imatge de la verge. Entre 1997 i 2001 es van fer les pintures actuals, que volen imitar parcialment les que hi havia al temple. El Santuari és molt conegut a tot el Maresme, perquè moltes parelles de nuvis aprofiten la majestuositat del temple per casar-s´hi.

 

Mes Informació a la web de l’Ajuntament